Upišite se na našu mailing listu:

 

Pravilno pranje zuba

Pogledajte Vaše zube u ogledalu. Da li ste primetili da je površina zuba kojom grizete rapava, dok su strane zuba glatke? Ta rapava površina je ona koja najviše privlači hranu tako da čišćenje zuba počnite ovde. Nanesite pastu za zube u veličini zrna graška na četkicu i počnite sa gornjom griznom površinom vodeći računa da četkica pređe i preko poslednjeg zuba. Ponovite ovo na donjoj vilici.

Za zadnje zube je karakteristično da imaju ravnu griznu površinu. Oni se zovu kutnjaci i pretkutnjaci (mali kutnjaci). Podelite unutrašnjost usta na četiri dela i četkajte spoljašnju i unutrašnju površinu zuba potezima napred – nazad, a zatim nežnim kružnim pokretima na gore i od desni zuba. Ne zaboravite da idete do kraja vilice i iza poslednjih zuba. Pozadinu poslednjeg zuba takođe treba očistiti. Ovo se postiže tako što četkicu zavučete iza zadnjeg zuba dok usta blago pritvorite. Ako Vam nedostaje neki od zadnjih zuba, ovaj postupak ponovite na svim površinama zadnjih zuba koje se ne oslanjaju na druge zube.

Pošto se dobro očistili zadnje zube, koncentrišite se na prednjih šest u gornjoj i donjoj vilici. Četiri centralna zuba se zovu sekutići, dok se zubi do njih, sa šiljatim vrhom, zovu očnjaci.

Povucite gornju usnu tako da Vam ne smeta i usmerite čekinje ka desnima. Počnite od jednog očnjaka koristeći blage, kratke pokrete napred – nazad prema drugom očnjaku.

Kako se pomerate od jednog do drugog zuba, drška četkice treba da prati prirodnu krivinu vilice. Zamislite da je Vaša četkica automobil, a Vaši zubi put. Potrudite se da pokrijete čitavu površinu zuba a ne samo delove blizu desni. Ovo ponovite i na donjoj vilici vodeći računa da čišćenje obavite u kratkim potezima a ne velikim zamasima.

Očistite i pozadinu prednjih zuba tako što će te namestiti četkicu da bude u liniji sa Vašim telom. Počnite od jednog očnjaka ka drugom potezima od linije desni ka ivici zuba. Probajte koliko duboko možete staviti četkicu kako bi što više čekinja prešlo preko zadnje površine zuba.

Kada ste završili pranje zuba, ispljunite ostatak paste ali nemojte ispirati unutrašnjost usta. Na taj način, fluor u pasti će nastaviti da jača Vaše zube. Pogledajte da li su ostale neke površine oko Vaših zuba gde se čišćenje može poboljšati i ako je potrebno ponovite čišćenje na ovim delovima.

Sve vreme budite nežni.

Naše usluge

”Dentaž” ordinacija i tehnika na jednom mestu, garantuje maksimalnu brzinu izrade protetskih nadoknada.

Ako planirate posetu iz inostranstva, najavite nam se preko formulara ili telefonom i izaćićemo Vam u susret. U najkraćem mogućem roku podaraćimo Vam novi osmeh.

Naše osoblje je specijalizovano u oblastima:
  • Konzervativa I endodoncija
  • Oralna hirurgija
  • Ortodoncija
  • Estetska stomatologija
  • Implantologija
  • Protetika
  • Laser

(Najsavremeniji radovi u fiksnoj I mobilnoj protetici sa najsavremenijim materijalima)